Ajankohtaista

Kotkaniemi-säätiö

TIEDOTE: Kotkaniemelle siivet – museosta rakennetaan laajempaa kokonaisuutta

Presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseota Luumäellä restauroidaan parhaillaan. Jatkossa museo ei ole enää Kotkaniemen ainoa vetonaula, vaan alueella voi nauttia ympäristöstä, palveluista ja tapahtumista. Kotkaniemi palvelee sekä paikallisia asukkaita että matkailijoita.

Tavoitetta tukemaan Kotkaniemi-säätiö on saanut rahoituksen ”Kotkaniemi lentoon” –hankkeelle, joka luo toimintamallin ja verkoston museon toiminnan käynnistämiseksi ja ylläpitämiseksi. Hankkeen projektipäällikkönä Kotkaniemi-säätiön palveluksessa on kesäkuun alusta aloittanut lappeenrantalainen Heini Kähkönen.

Museovirasto päätti lopettaa 2012 Kotkaniemen kotimuseon ylläpitämisen osana säästötoimiaan. Kotkaniemi-säätiö perustettiin 2013 ja sen aktiivisen vaikuttamistyön tuloksena aloitettiin 2016 Kotkaniemen remontti, jonka toteuttaa kiinteistön haltija Senaatti-kiinteistöt. Kotkaniemi-säätiö toimii jatkossa tiloissa Museoviraston vuokralaisena. Remontti valmistuu syksyllä 2017.

Valtio maksaa peruskorjauksen, mutta ei näyttelyjen rakentamista tai ylläpitoa. Siksi tarvitaan laajaa yhteistyötä Kotkaniemen ylläpitämiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi. Tavoitteena on rakennuksen ja alueen monipuolinen, museotoimintaa tukeva käyttö ympäri vuoden. Piharakennukset, puutarha ja ulkoalueet otetaan portaittain käyttöön. Toimintaan haetaan yrittäjiä ja yhteisöjä yhteistyökumppaneiksi.

– Kotkaniemi paikkana on upea ja valtakunnallisesti ainutlaatuinen kohde. Hankkeessa haluamme tuoda alueelle museon lisäksi muutakin toimintaa, kuten tapahtumia, kokouksia, juhlia ja ympärivuotista elämää. Haluamme koko seudun ottavan Kotkaniemen omakseen. Uskon yhdessä tekemisen voimaan ja toimintaa lähdetään kehittämään vahvasti paikallisten yritysten, yhdistysten ja asukkaiden kanssa yhteistyössä, projektipäällikkö Heini Kähkönen toteaa.

Kotkaniemi on Suomi 100 -vuoden teemoissa oleellinen paikka Suomen itsenäistymisen historian kannalta ja Etelä-Karjalan kärkimatkailukohteita, joka ansaitsee uuden nosteen toiminnalleen. Toimiakseen kokonaisuus tarvitsee ympärilleen koko yhteisön tuen.

– Kotkaniemestä ja sen historiasta on tehty useita selvityksiä ja tutkimuksia. Nyt haluamme lähteä käytännön toimiin ja olla aktiivisesti yhteyksissä paikallisiin toimijoihin. Miten toiminta saadaan kannattavaksi ja keitä yrittäjiä sekä yhdistyksiä saadaan tiloihin toimimaan ensi vuodesta alkaen? Näitä kysymyksiä hanke ratkoo.

Kaikille avoimet ovet Kotkaniemessä (Lappeenrannantie 455, Luumäki) to 15.6. klo 14–18. Tilaisuuteen on ilmainen sisäänpääsy, tervetuloa! Tilaisuuden järjestävät Senaatti-kiinteistöt ja Kotkaniemi-säätiö. Paikalla Xamkin restaurointiopiskelijat keittämässä punamultamaalia ja säätiön kahvitarjoilu.

Lisätietoja: Heini Kähkönen / projektipäällikkö, Kotkaniemi-säätiö
heini.kahkonen@kotkaniemi.fi, puh. 040 522 7553

Kotkaniemi lentoon -hanketta rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja P.E. Svinhufvudin Muistosäätiö, hankkeen toteutusaika on 1.1.2017 - 31.12.2018.

Etsitään idearikasta ja historiasta kiinnostunutta yrittäjää mukaan kehittämään Kotkaniemen toimintaa

Kotkaniemi-säätiö järjestää tiedotus- ja koulutusiltapäivän 29.9.2016 Luumäen kunnantalon valtuustosalissa klo 12.00 alkaen. Iltapäivän aikana kuullaan Kai Hämäläisen luento palvelumuotoilusta ja Kahvila Majurskan omistajan Arja Ylä-Outisen kokemuksia historiallisista toimintaympäristöistä. Lisäksi tutustutaan Kotkaniemen korjaussuunnitelmiin ja jaetaan tarjouspyyntöaihiot kiinnostuneille yrittäjille. Ilmoittautumiset tilaisuuteen Elina Lyijyselle 28.9. mennessä, elina.lyijynen@luumaki.fi tai puh. 040 712 3986.

Kotkaniemen peruskorjausta voi seurata nyt blogissa

Blogi löytyy osoitteesta http://kotkaniemi.blogspot.fi.

Kotkaniemi-taistelija on poissa

Presidentti Svinhufvudin kotimuseon Kotkaniemen pelastamiseksi sitkeästi ja täydestä sydämestään taistellut filosofian tohtori Pertti Kolari on poissa. Hän menehtyi 21. kesäkuuta pitkään kestäneeseen vaikeaan sairauteen. Tärkeä saavutus oli, että hän saattoi Kotkaniemi-säätiön puheenjohtajana allekirjoittaa Museoviraston ja Senaatti-kiinteistöjen kanssa tehdyn Kotkaniemen avoinna pitoa ja käyttöä koskevan sopimuksen, joka käytännössä esti kiinteistön menon myyntiin.

Kotkaniemen museon pelastaneen sopimuksen hän allekirjoitti 3. toukokuuta 2016. Museota ja taloon tulevaa kahvila-ravintolaa tulee sen mukaan ylläpitämään Kotkaniemi-säätiö. Korjaustyöt Kotkaniemessä alkavat heinäkuussa ja valmistuvat syksyllä 2017. Voimiensa alkaessa hiipua sopimuksen allekirjoituksen jälkeen Pertti kantoi vielä huolta Kotkaniemen tulevaisuudesta todeten, että nyt säätiö saattoi toden teolla käynnistää monet hankkeensa ja toimintansa. Viimeisiä sähköpostiviestejä hän lähetti säätiön hallituksen jäsenille maatessaan syöpätautien poliklinikalla.

Lähes koko toimintansa ajan Kotkaniemi-säätiössä Pertti tiesi sairautensa mahdollisesti tuoman aikansa rajallisuuden, mutta siitä huolimatta hän jaksoi toimia aktiivisesti Kotkaniemen hyväksi. Voimia kuluttavista raskaista hoidoista huolimatta hän osallistui kokouksiin ja neuvotteluihin, teki useita junamatkoja Lappeenrannasta Helsinkiin Kotkaniemen asioissa. Hän osallistui Kotkaniemen puutarhan niitto- ja haravointitalkoisiin ja jaksoi innostaa ihmisiä Kotkaniemen asiassa. Lukuisat vastaiskut eivät häntä lannistaneet, vaan hän etsi uusia ratkaisumahdollisuuksia ja keinoja, että Kotkaniemessä säilyisi museo ja sitä voitaisiin kehittää palvelujensa osalta.

Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston kulttuuripalkinnon Pertti Kolari sai vuonna 2014. Lappeenrannan yliopiston yhteydessä toimineen Etelä-Karjalan instituutin johtajana hän edisti maakunnallisia kulttuuri- ja tutkimushankkeita. Tähän tehtävään hän siirtyi Lappeenrannan teknillisen yliopiston hallinnosta, jossa hän toimi varainhankinnan asiamiehenä. Sitä ennen hän toimi yliopistolla tutkimus- ja innovaatiopalveluiden tutkimusasiamiehenä sekä eri tehtävissä vuodesta 2001 lähtien. Vuosina 2002-2011 hän toimi myös Lappeenrannan teknillisen yliopiston tukisäätiön toiminnanjohtajana.

Helsingissä vuonna 1955 syntynyt Pertti Kolari työskenteli ennen yliopistouraansa Työterveyslaitoksen ja HYKS:n tutkijana sekä tutkimus- ja yritysjohtotehtävissä teollisuudessa. Uransa aikana hän on kirjoittanut yli sata tieteellistä julkaisua.

Kiintymys Kotkaniemeen ja kotiseutuun syntyi jo lapsuus- ja nuoruusvuosina Luumäellä. Hänen lapsuudenkotinsa oli vain parin kilometrin päässä Kotkaniemestä. Pertti Kolari teki merkittävän työn Kotkaniemen hyväksi, tärkeän kulttuuriteon. Hänen poismenonsa jätti suuren aukon säätiön toimintaan. Hänellä oli kehittämisideoita ja tarmoa viedä asioita eteenpäin. Itseään korostamatta ja itseään säästämättä hän pani voimansa likoon tärkeäksi kokemansa asian eteen. Tärkeä etappi Kotkaniemessä on saavutettu, muiden on hyvä siitä jatkaa.

Hilkka Suoanttila

Kotkaniemi-säätiön puheenjohtaja

Puutarhatalkoot Kotkaniemessä 3.7.2015

Kotkaniemessä on käynnistymässä remontti, jossa palautetaan Kotkaniemen sisätiloja ja puutarhaa lähemmäs 1930-luvun asua. Tavoitteena on avata kunnostettu Kotkaniemi uudelleen Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017.

Kotkaniemen suuri rannanpuoleinen puutarha on lupiinien valloittama, ja sen kunnostaminen aloitetaan nyt lupiinien niitolla. Perjantaina 3.7. alkaen klo 14.00 tarvitaan vapaaehtoisia haravoimaan niitetyt lupiinit pois. Kotkaniemi-säätiö tarjoaa talkoolaisille kahvia ja eväät sekä pienen palkinnon talkoisiin osallistumisesta.

Talkoisiin mukaan kannattaa ottaa omat haravat. Myös kottikärryjä, trimmereitä tai viikatteita sekä peräkärryjä jätteen poisvientiä varten tarvitaan.

Tervetuloa mukaan kunnostamaan Kotkaniemen puutarhaa!

Museoon voi nyt tutustua virtuaalisesti, 28.8.2014

Kotkaniemi on nyt toistaiseksi suljettu. Kiitokset kesän 2014 vierailijoille! Tulevan syksyn ja talven aikana suunnitellaan Kotkaniemen peruskorjausta. Kotkaniemeen on sillä välin mahdollista tutustua virtuaalisesti. Tee museokierros tietokoneella (vaatii nopeamman internetyhteyden) tai mobiililaitteella (sopii myös hitaammalle yhteydelle).

Luumäen Osuuspankki tukee Kotkaniemeä

Luumäen Osuuspankki
100-vuotisjuhliaan viettävä Luumäen Osuuspankki tukee säätiön ja Kotkaniemen toimintaa juhlavuonnaan. Luumäen Osuuspankin omistajajäsenet saavat alennuksen Kotkaniemen normaalihintaisesta pääsymaksusta ja pääsevät tutustumaan Kotkaniemeen 3 euron alennuslipulla. Tervetuloa!

Antikvariaatti Punaparta on tehnyt lahjoituksen

Antikvariaatti Punaparta
P.E. Svinhufvud kirjoitti syksyllä 1943 vähän ennen kuolemaansa kirjeitä Suomen kansalle. Näistä kirjoituksista koottiin teos Testamentti kansalleni 1944. Julkaisulupaa teokselle ei saatu, ja Suomeen tuotu painos hävitettiin lähes kokonaan. Luumäellä Taavetissa toimiva Antikvariaatti Punaparta on lahjoittanut Kotkaniemeen näköispainoksia teoksesta "Testamentti kansalleni". Ostamalla teoksen museosta voit tukea Kotkaniemen toimintaa.

Tykkää Kotkaniemen Facebook -sivuista

Tuoreimmat kuulumiset ja tiedot löytyvät parhaiten Kotkaniemen Facebook-sivuilta

Tietoa Kotkaniemen puutarhasta

Tutustu Kotkaniemen pihapiiriin ja Ellen Svinhufvudin puutarhaan: Kotkaniemen kasvillisuusselvitys

Historia - Museo - Säännöt - Hallinto - Ajankohtaista - Yhteystiedot